הפלנטריום הנודד
הרצאות והפעלות בנושא אסטרונומיה

הפעלות ובניית דגמים
טילים
עבור רובנו, טילים מתקשרים אוטומטית עם מלחמה והרס, כל אחד לפי הדור שלו. המבוגרים יותר חושבים על סקאדים, הנוער על קטיושות, וילדים על גראדים, פג'ארים, שיהאבים ומה לא. זהו סיפור מאוד עצוב, ובהפעלה שלנו על טילים, אנחנו רוצים לשנות מעט את תדמיתו של הטיל.
מהו בעצם טיל? מה היה השימוש המקורי שלו? למה משמשים אותנו טילים כיום? במקום הרס ומלחמה, טילים עתידים להיות ישועתו האמיתית של המין האנושי, הכיצד?
פעילות הטילים מחולקת לשני חלקים - שיעור קצר ולאחריו שלב הניסוי. בשיעור ננסה לתת מענה על חלק מהשאלות שהועלו, ואילו בחלק הניסוי, נבצע שני ניסויים שמדגימים וממחישים את אופן הפעולה של הטיל, ואת העצמה הגלומה בו.
קהל יעד : ילדים - נוער.
משך פעילות : 45 דק'.
שעות פעילות : כל שעות היממה.
מספר משתתפים : 25.
דרישות : כיתה קטנה ולידה שטח פתוח עבור הניסוי.
בניית סקסטנט וניווט
בניית מה? סקסטנט! הסקסטנט הינו אחד מכלי הניווט החשובים שהומצאו, ואתם מוזמנים להציץ בויקיפדיה כדי לראות שהשם שלו בכלל לא פרובוקטיבי.
בהפעלה זו, נלמד מעט על ההיסטוריה של ניווט הכוכבים, נכיר את הסקסטנט ואת עקרונות השימוש בו, וחשוב מכל - כל משתתף יבנה לעצמו סקסטנט אישי וילמד להשתמש בו. בסיום הפעילות, נצא אל מחוץ לכיתה/אולם ונעשה יחד ניסוי כלים.
קהל יעד: נוער.
משך הפעילות: 45 דק'.
שעות הפעילות: כל שעות היממה.
מספר משתתפים: 25.
דרישות: כיתה.
רכב חלל
קשה להעלות בדמיוננו את הקשיים הרבים העומדים בפני המהנדס שמתכנן סיור שטח בפלנטה אחרת. כיצד פועלים בסביבה בה כוח המשיכה חלש משמעותית מאשר על פני כדה"א? באיזו מנוע נשתמש, בסביבה נטולת חמצן?
הפעילות מחולקת לשני חלקים. בחלק הראשון נלמד על מעט מאותם אתגרים העומדים בפני חוקרי הפלנטות הרוצים לסייר ברחבי החלל, וגם נכיר את הפתרונות הקיימים כיום, הגששיות שיצאו לדרכן, הנחיתה על הירח (בקרוב נחיתה כחול לבן?) ועוד.
בחלק השני של הפעילות נבנה יחד דגם מכונית, אשר מונע על עיקרון שיאפשר לו לנוע גם בביקור על מאדים. לסיום נוציא את הרכבים לנסיעת מבחן.
קהל יעד: ילדים - נוער.
משך הפעילות: 45 דק'.
שעות הפעילות: כל שעות היממה.
מספר משתתפים: 25.
דרישות: כיתה.
צעצועים בחלל
משחק הוא צורת לימוד חווייתית ומהנה. דרך המשחקים ננסה לעמוד על עקרונות פיסיקליים בסיסיים ובראשם השפעתו של כוח המשיכה. השוואת פעולתם של גופים על פני כדור הארץ לפעולתם בחלל מאפשרת למעשה לבצע ניסוי קלאסי - בידוד השפעתו של גורם יחיד – כוח המשיכה. כאשר אנו חוזרים על משחק בצעצוע בכיתה, ומשווים למשחק בו בחלל, אנו חוזרים על אותו הניסוי עם ובלי כוח המשיכה, וכך יכולים להתרשם מהשפעתו של כוח המשיכה על פני כדור הארץ.
קהל יעד: ילדים-נוער
שעות פעילות: כל שעות היממה.
מספר משתתפים: 25.
דרישות: כיתה, מקרן ומסך להצגת מצגת.


